Roser oppsamlede notater

Rosa Contance Spry

Roser oppsamlede notater

 I teksten under brukes noen uttrykk som beskriver rosenes egenskaper:

Herdighet= Rosens tålevne i for hold til kuldegrader,sone der du bor

H1, H2 H3 etc. = På sørlandet her i Norge og i Bohuslen kan det nok være sone 1 noen steder og kuldfattige  vintre. Der jeg bor er det soneH4, på lune steder sone H3

Sykdomsresistens: Rosenes motstandsdyktighet overfor sykdommer som feks. roserust, stråleflekk osv.

Remonterende: Vil si rosens evne til å blomstre flere ganger i løpet av en sesong. Ofte sier man at rosen remonterer, men noen sorter slutter egentlig aldri å blomstre, det er bare ulik mengde blomster gjennom sesongen.

Jeg kunne sikkert sagt mye mer om inndelingen av rosene i ulike grupper, slik som Bourbonroser, Damaskroser, Gallicaroser mm, men om du slår opp i en rosekatalog på nettet eller i et leksikon , vil kategorien rosen tilhører komme frem.

Roseforedlere finnes det mange av etterhvert, men David Austin Roser har vel de fleste hørt om dersom man brenner for roser. 

Her er noen linker til nettsider etc.:

 

http://www.davidaustinroses.com/us/cataloguerequest

 

http://www.davidaustinroses.com/us/roses-by-type/english-roses

 

https://www.facebook.com/davidaustinroses/

 

Austinroser som trives i Norge med hage sone H3(H4)

Austinroser bør stå syd\vestvendt. Man anbefaler å plante 3 stk Austin-roser sammen med ca 30cm avstand.

Constance Spry. Den første Austin rosen har stor klare rosa blomster og kan visstnok bli opptil 6 meter høy med optimale forhold. Den trives i leirjord, som jo har jevn fuktighet. I sandjord vil den kreve noe mere stell. Noen oppgir den som buskrose og man kan holde den nede og bredere langs en vegg, eller la den klatre i et tre som har tørket ut eller i en bue. Dufter av myrra og blomstrer midt på sommeren. Denne rosen er oppkalt etter en engelsk sosietetsdame som levde litt av et liv:

 

«Kjole fra Schiaperelli", bilder av Cecil Beaton, blomster ved Constance Spry, beste dekoratør, beste fotograf ,beste floristen av denne stund. Hva mer kan man ønske seg? Slik lød det nårVogue magazine beskrev dette bryllupet i 1937 til hertugen og hertuginnen av Windsor, De fleste mennesker i dag, hvis de har hørt om henne, assosierer Constance Spry med kokeboken som bærer hennes navn. Connie var bare så mye mere enn en berømt kokebokforfatterinne. Hun var svært ukonvensjonell, utrolig sjarmerende og vanvittig målbevisst. Etter en oppvekst preget av fattigdom utviklet hun seg til en suksessfyllt florist for den øvre sosietet. Her arrangerte hun blomster til de kongeliges bryllup og dronningens kroningsseremoni. Samtidig som hun bygget en utrolig suksessfyllt blomsterbedrift flyktet hun fra et voldelig ekteskap,og hadde et lengre forhold til en transseksuell kvinne.Hun ble en pioner for de arbeidende kvinner i en tid hvor knapt noen kvinner gjorde karriere. Sue Shephard forteller hennes ekstraordinære historie med vidd, innsyn og stil.Nå må jeg sikkert ennå en tur på Antikvariat.no,eller.net for internasjonale forfattere for det er sikkert en stund siden denne boken kom ut.

Dette ble en historieleksjon sammen med en roseanbefaling.Ha en fin Marskveld alle sammen og fortsettelse følger......

 

 

 

 

 

 

 

Fortsettelse Austinroser

Old Rose Hybrids: Disse rosene vil som regel klare seg bra i norsk klima

Zèphirine Drouhin har en fantastisk duft og er remonterende, har litt samme farge som CS, men noe mindre blomsterstørrelse. Den er herdig til sone3 og tåler noe skygge. Historisk Bourbonrose som dateres tilbake til 1868 og kan bli opp mot 5m høy.

Eglantyne: 1994 Buskrose. Rosa, perfekt formede og fylte blomster. Sterk gammeldags roseduft En av de vakreste rosene. Remonterende. Vokser fort. Middels resistent.

 

Zèphirine Drouhin over

 

Leander -gruppen: De kraftigste hybridene til Austin. Blanding av historiske roser og Wichurianaroser

Leander:Busk/klatrende aprikosfarget rose som dufter av bringebær, blir 180cm høy og nesten like bred. Herdig mot sykdommer. Remonterer.

Summer song: Brent orange, H4Fra 2005 120 Høy

Lady of Shallot: H4-H5 2008 120Høy, varm orange. Svært hardfør

Crown Princess Margaretha: 1999, h4 Gul/orange Høyde 150-180.Sterk duft. Svært sykdomsresistent. Remonterende

Golden celebration: 1992. Busk 150HøySterk gul. Sterk duft. Remonterende. Bra sykdomsresistens.

Strawberry Hill: 2006 Buskrose H4-H5 Høyde 160 Koppformede, fylte rosa blomster. Dufter av myrra. Remonterende. Svært bra sykdomsresistens.

Geoff Hamilton: 1997 Buskrose H3-H4. Høyde 120cm.Rose med kraftig vekst. Varmrosa, velformede blomster med sterk roseduft som har hint av eple. Remonterende. Ekstremt resistent mot sykdommer.

 

Bilde Geoff Hamilton