Ennå sover bjerk og lyng, roser, hyasinter

Å nei da, dette er fra i fjor. Jeg måtte sette inn et trøstebilde av en mine favoritt-vårplanter.

Disse er narsisser og er egentlig en gammel sort som jeg flyttet fra hytta i Hurum. Jeg ble veldig glad da jeg fant dem igjen i Zimtrades løk-katalog og sorten heter "Peasants eye". Hos meg blomster disse som regel rundt 17.mai og utover ved tidlig vår men i år tror jeg at de vil drøye til ut i juni med å blomstre.

En annen løkplante jeg liker svært godt er de små hvite Scilla Pushcinia var.Libanotica.De blir cirka 15cm høye, trives godt i sandjord og sprer seg noe mindre en sin helblå "fetter" På vårparten er jo de også nydelige der de danner hele tepper bortover i gamle hager.Puschinia har en svak duft og er fornøyd med lite gjødning.

Min tidligste vårsyssel er å mate med benmel i alle bedene hvor jeg har stukket ned løk. Jeg gir et lett dryss, gjerne oppå den aller siste sneen slik at næringen "renner" ned med smeltingen. Et lite tips:Benmel kan være ganske kostbart på hagesentere, så derfor anbefales det å kjøpe via hagelag etc. i 25kg.sekker, dersom man har mange løk. Benmel anbefales også til kinaliljer,Bladliljer(Hosta)osv.(Så er det bare å starte kampen mot de små røde liljebillene)

Nå er det bare å vente på at den siste kuldeperioden skal gå over, slik at vi kan stikke spaden i jorda og prise våren.

Scilla Pushcinia Var Libanotica

Det våres

Knoller av sommergeorginer etter vinterlagring

Slipp plantene løs det er vår, var min første tanke idet jeg våknet til et yrende liv i hagen i morges. Blåmeisen plystrer: Snart vår, snart vår, snart vår og det formelig fosser smeltevann fra alle takrenner og drypper fra de tidligere så frostkledde grener på alle trærne.

Min bedre halvdel, eller sofabonden, kakemonsen osv., har hjulpet meg å bære jordsekker ned til vaskekjelleren, som denne uka skal være mitt tilholdssted i de ledige stunder mellom trening, turgåing og korsang.

I dag har jeg renset fjorårets knoller av georginer, eller Jørginer som man sa i gamle dager(jeg sier det ennå), samt den siste begoniaknollen som har overlevd vinteren(buh-hu, de blomstene var jo så fine og knallorange) dette er vel fjerde sesongen jeg har overvintret georgine-knoller og plantet de i førsten av mars, hvorpå de har belønnet oss med nokså rik blomstring fra St.hans og utover til frosten kommer. Desverre så har georginer en veldig ondskapsfull fiende, nemlig brunsneglen, men nå kommer jo leopardsneglen og spiser dem, så da har min sneglebøddel(les samboer), fått drahjelp i avrettingen av disse . I`m so happy....

I mange år har jeg ønsket meg et helt bed med bare georginer i blanding. høye og lave gule ,røde, hvite, lilla etc. kanskje drømmen blir sann i sommer.

Men uansett: Under tittelen driving av knoller følger bilder av min vårprosess i startgropen, men enkle beskrivelser i driving av Jørgineknoller og 1stk.begoniaknoll

26. mar, 2018