15. jan, 2017

Hugelkultur

🙂🙂Ja hva er nå hugelkultur? Kan vi kalle det "haugkultur" på norsk. Etter å ha forberedt mine 3 stk hugelkulturer gjennom 3 sesonger, har jeg kommet til at jo det synes jeg det kan hete for min del. Se bilde av den første haugen jeg bygget opp og siden brukte til utplanting av jordbær. Opphøyde bed heter det visst også noen steder ser jeg.

Men jo, jeg vil jo gjerne forsøke å forklare litt om fenomenet haugkultur: Først vil jeg si noe om hvorfor jeg er så begeistret for denne måten å dyrke på:

I min hager er det så og si ren sandjord og jordsmonnet er veldig grunt. Uten å overdrive kan man si at det er rett ned på røtter og stein, i tillegg til at tomten på det mest solrike stedet er meget skrå. Det hadde ikke noe for seg å fylle på masse matjord, for å senere skulle sitte å se på at alt "renner" rett igjennom. Fortvilelse og tom lommebok var tankene inntil jeg var så heldig  opp dage denne genuine måten å spare seg for mye ekstra arbeide på sikt.Og ikke nok med det. Du vil sannsynligvis spare en del turer til søppelfyllingen for å kaste fullt gjennvinnbart hageavfall og det er lettere å stå oppreist for å jobbe i et opphøyd bed(eller haugkultur)

Oppskriften:

-Grav deg et rektangulært bed på ca 1m x4 og cirka 1 decimeter ned på alle kanter.

- Fyll opp med steiner fra tomta i bunnen, (eller bruk pukk)

- Bruk gammelt, tørt treverk N:B! Ikke ferskt. Stokker, stubber i biter, greiner osv og legg det til et jevnt underlag. Alle tresorter går bra, men fint om det er blandet. Ikke bare nåletrær. For mye surt kan ødelegge næringsbalansen i haugen.

 - Neste lag kan være løv, kompost, både ferdig og uferdig. Gressklipp kan også brukes. Det går fint.

- Dekk hele haugen med et par lag gamle aviser. Vannes til gjennombløtt.

- Nå kan du legge på naturtorv, ugjødslet. Denne kan skjære i ca 10.cm tykke biter, som fordeles jevnt utover haugen. Antall pakker per haug er cirka 3 stk 50 litere. Vann godt til det er gjennombløtt.

- Før du legger på jord, trengs det litt naturgjødsel,feks organisk gjødsel som hønsemøkk,evt. brent* hestemøkk( *dvs at den må ha ligget og godgjort seg min.1 år før du bruker den.1 pakke på 25 liter med gjødsel vil være rikelig.

- Det øverste og siste laget kan være vekstjord i et 10cm tykt lag.

Nå er du nesten ferdig. Om du har anledning til å la en spreder stå på noen timer, så er det fint å få gjennomvannet haugen.

På en skrå tomt vil det sannsynligvis være nødvendig med et lite "gjerde" som støtte i forkant av haugen slik at den ikke raser.Mitt er laget på enkleste måte:

-Slå ned ca 30 cm. lange og 6-7cm tykke grener slik: To og to på skrå mot hverandre med ca 1. meters mellomrom mellom hvert "grenpar", slik at du kan legge lange, rette greiner i mellom. La greinene gå i hele haugens lengde om mulig, men det går bra å stable i ulike lengder, bare du legger dem jevnt. Bruk gamle aviser til å tette, bak og i mellom, dersom det oppstår sprekker.

 Denne haugen vil være selvforsynt med gjødning til dine planter i inntil 20 år, leste jeg i en artikkel.

 Men hva kan man plante i en slik haug? Jo, egentlig alt hva ditt grønne hjerte begjærer. En fin metode kan være å plassere de store vekster som feks. bærbusker på midten og plante lavere ting som grønnsaksvekster, ettårig og flerårige ut på sidene av haugen. Hensikten med slik beplantning er at de større vekstene skal trekke opp næringen slik at det også gangner de andre vekstene i haugkulturen din. Resten nå er opptil deg med hensyn til luking og vanning.

Hugelkultur brukes ofte i andelslandbruk som praktiserer permakultur. Slik jeg har forstått betydningen av dette ordet menes det  at det ser ut som det alltid har vært der.

Under er linker til noen fine sider side om ovennevnte tema. Ta en titt og se om ikke dette kan være noe for deg. Denne øverste linken var det som fikk meg igang.

Lykke til!

 

https://www.permaculture.co.uk/articles/many-benefits-hugelkultur

 https://richsoil.com/hugelkultur/